Jak tam nasza taktyka na nastepne spotkanie

Temat: nie mam sił,nie wiem co mi jest.
SPR pracę tarczycy
TSH i ft4 na początek chyba, że w rodzinie były przypadki chorób tarczycy i to
immunologicznych! Wtedy usg i TG i TPO przeciwciała tarczycowe. Jak Twoje TSH
będzie większe niż 2 i niskie TSH -WAL od razu do endokrynologa, badania TSH i
ft4 nie są drogie- od 13-33 zł trzeba poszukać przy szpitalnego lab z reguły są
tańsze tam badania - ft4 to wolny hormon tarczycy. SPR to. a także estrogen
między 2-3 dniem cyklu . Byłaś u gina wszystko ok? SPR to! Masz jakieś choroby
przewlekłe inne objawy? TSH i ft4 robi się z krwi, na czczo bądź!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,102958557,102958557,nie_mam_sil_nie_wiem_co_mi_jest_.html



Temat: TSH wzrosło z 2,707 na 5,046 mimo tabletek....
Po pierwsze robisz regularnie parokrotnie w ciągu roku badania? Ze 3, 4 razy
trzeba spr TSH i ft4 oraz ft3 - miałaś spr przeciwciała tarczycowe? TG i TPO
było robione? Miałaś usg? Raz na rok robi się usg tarczycy
dodatkowo morfologia, mocz, cukier na czczo.
Tarczyca pracuje różnie w zależności od pory roku na zimę trochę zwalnia - dawki
leku trzeba modyfikować!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,104301995,104301995,TSH_wzroslo_z_2_707_na_5_046_mimo_tabletek_.html


Temat: tsh a eutyrox
Nieprawda! Zarówno przed badaniem TSH jak i FT3 i FT4 nie bierzemy
rano tabletki!A nie jemy na ogół dlatego,że większość z nas
leczących tarczycę robi to następująco - badanie bez tabletki i na
czczo, po badaniu natychmiast tabletka i po pół godzinie śniadanie.
Mądrzy endokrynolodzy wiedzą i uczą pacjentów,że jemy (i pijemy np.
kawę) zawsze pół godziny od wzięcia tabletki, po prostu inaczej się
wówczas wchłania. Nie wszyscy endo mówią o tym swoim pacjentom,
obawiam się,że niw szyscy to wiedzą, a to bardzo ważne.

pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,92558416,92558416,tsh_a_eutyrox.html


Temat: badanie hormonalne
Możesz pójść do dowolnego laboratorium wykonywującego badania prywatnie. Przygotuj się na koszt > 200 zł.
Część robi się na początku cyklu (LH, FSH, estradiol), część pod koniec (Progesteron, Prolaktyna), hormony tarczycy TSH, FT4, FT5, przeciwciała przeciwtarczycowe (dwa rodzaje) w dowolnym momencie. Jest jeszcze testosteron. Pewnie coś ominęłam.
Najlepiej być na czczo.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,83387215,83387215,badanie_hormonalne.html


Temat: badania hormonow po poronieniu
PRL (prolaktyna) niby nie ma znaczenia kiedy się robi ale najlepiej 7 dni po
owu lub jeśli nie wiesz kiedy masz to w 21dc
(nie można byc na czczo!, przed badaniem odpocząć, posiedzieć, drażnienie
brodawek podnosi prl)
dobrze jest zrobić z obciążeniem po 60 i 120 min z MCP
bo często spoczynkowe wychodzi ok
a po obciążeniu coś dopiero wychodzi
choc coraz częściej pojawiaj się głosy wsród lekarzy
że wynik po obciążeniu nic nie wnosi do diagnostyki

TSH w dowolnym dniu cyklu
ft4 jw

fsh i lh w 3dc ewentualnie w 2 lub 4



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,55316990,55316990,badania_hormonow_po_poronieniu.html


Temat: Czy warto sprawdzać poziom hormonów?
Lekarz z kliniki niepłodności dał mi całą listę badań. Jak zapytałam
u nich o koszty, to mi sekretarka wyliczyła, że za wszystko 400 zł
bym zapłaciła. Poszłam więc do kliniki, w której mam abonament
(takiej prywatnej przychodni od wszystkiego), do swojego "gina z
urzędu" i on mi dał skierowanie na te hormony, która moja zwyczajna
klinika robi (nie robi wszystkiego). Ta okrojona lista wyglądała
tak: FT4, TSH, LH, FSH, E2, TST (testosteron), DHEA-S, PRL
(prolaktyna). To wszystko z krwi na czczo w 2-3dc.

Potem miałam monitoring owu i 7 dni po pęknięciu pęcherzyka zrobiłam
jeszcze progesteron i prolaktynę na czczo z krwi.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,80659245,80659245,Czy_warto_sprawdzac_poziom_hormonow_.html


Temat: witajcie i prosze o interpretacje!
Witaj Czuczu11
Nie gniewaj sie ze od razu nie dostalas odpowiedzi, ale wszystkim na raz nie da
sie odpisac.
Tak, po wynikach ktore tu przedstawilas, masz Hashi.
Ta chorobe musisz miec juz od dosc dawna bo masz bardzo mala tarczyce w zaniku.
Teraz powinnas jak najszybciej brac tabletki, aby przestac sie czuc jak wrak
czlowieka. Sama sie przekonasz ile te tabletki dla nas znacza.
Nie szukaj juz zadnych innych chorob bo te dolegliwosci ktore tu opisujesz to
wszystko robi Hashi.
A temperatura u chorych na Hashi jest najczesciej za niska (nawet 35°), ale u
pojedynczych osob moze wystepowac nawet wysoka goraczka. To jest zwiazane z
ukladem immunologicznym. O tym czytalam na niemieckim forum.
Powinny Ci te stany podgoraczkowe przejsc jak unormujesz hormony.
A to ze masz cysty na jajniku, tez jest typowe.
U 40% kobiet z PCO rozwija sie tez dodatkowo choroba Hashimoto. Juz tu na ten
temat pisalam i podawalam zrodla gdzie o tym czytalam. Poszukaj.
Ta arytmia serca to tez czesto wystepuje przy niedoczynnosci. Wizyta u
kardiologa jest potrzebna. Powinien Ci tez zrobic echokardiografe serca bo u
ludzi z Hashi czesto wystepuje wypadanie platka zastawki i tylko tym badaniem da
sie to stwierdzic. Jak ten lekarz nie bedzie sam robil tego badania to popros o
skierowanie od niego na to badanie.
Jak bedziesz juz na tej dawce 25µg przez 4 tyg. to zrob badania TSH, fT3, fT4,
obowiazkowo na czczo i bez tabletki tyroksyny.
Ta dawka bedzie dla Ciebie za mala, bo resztka Twojej tarczycy produkuje juz
niewiele hormonow.
A z powodu cyst powinnas poszukac dobrego endo-ginekologa.
Pozdrawiam Rosteda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47080712,47080712,witajcie_i_prosze_o_interpretacje_.html


Temat: Witam Wszystkich
Wszystko zaczęło się od wykrycia cukrzycy, wtedy miałam przeprowadzany wywiad i
zaznaczyłam że u mnie w rodzinie mama choruje na tarczyce. Zrobiono badania:
tsh-1,83, ft3-4,7, tpo-4,302 i na tej podstawie stwierdzono u córki hashimoto.
W lipcu miała robione badania: tsh-0,2 ft4-1,39 w grudniu tsh-0,2, kolejne
badania tsh, ft3 i ft4 mamy za 6 miesięcy. Usg ma mieć robione w czasie gdy
zostanie przyjęta na oddział na coroczne badania cukrzycowe, a że tsh jest cały
czas na tym samym poziomie więc się nie spieszy. Do poradni cukrzycowej gdzie
prowadzi nas endokrynolog chodzimy co 3 miesiące i tam jest badana tarczyca. A
mi o przebadaniu się na hashimoto zleciła pani doktor w poradni genetycznej bo
często się zdarza że jak dziecko jest chore to mama też. Poszłam do tej poradni
bo chciałam się przebadać czy jestem nosicielem genu wywołującego cukrzycę (
kolejne dziecko), a hashimoto się nie przejmowałam bo wystarczy jedna tabletka
na czczo i wszystko gra. Dopiero genetyk poinformował mnie że również leczona
tarczyca robi zniszczenia w organiźmie. Jako że zlecenie od pediatry dostajemy
tylko na tsh więc nie musimy innych badań robić, ale następnym razem zrobię
dodatkowo ft3, ft4 i tpo. Może cukrzyca jakoś zniekształciła wyniki tpo?Pytałam
na osttniej wizycie u endokrynologa włąśnie o to że mama i siostra mają
nadczynność ja kiedyś miałam również lekką nadczynność ale bez konieczności
leczenia ale usłyszałam że to nie ma znaczenia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,35033038,35033038,Witam_Wszystkich.html


Temat: czy badania na czczo?
cześć(leczę się od roku), ale po leturze forum wiem, ze badania robi się zawsze na czczo i przed wzięciem tabletki l-tyroxyny. Co do usg to dobrze byłoby je zrobić. Trochę to dziwne, że lekarka leczy hashiomoto tylko na podstawie wyniku TSH. Proponuję zgłębiać forum, to skarbnica wiedzy i na własną rękę wykonać badania - większość z nas jest do tego zmuszona bo lekarze nie dają skierowania na badania ft3 i ft4 pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,93462655,93462655,czy_badania_na_czczo_.html


Temat: od czego zacząć
Gabstu,
jak na tej dawce nie czujesz sie gorzej to zostaw tak jak zlecil lekarz.
Sa osoby ktore bardzo zle znosza duze dawki, ale sa tez i takie ktorym to nic
nie robi.
Jak juz minie 6 tygodni to powtorz badania TSH, fT3 i fT4( na czczo bez tabletki
przd pobraniem krwi) i wtedy zadzwon do lekarza.
Teraz po prostu czekaj.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,82729727,82729727,od_czego_zaczac.html


Temat: Prośba Do To-ja-007
Duchawcu
Depresja sie nie martw - unormujesz hormonki tarczycy to i depresja Ci nie
bedzie grozic.

> zdarza mi się, że np obudzę się o piątej i go
> wezmę, zdarza się też, że biorę go dopiero o 7.30 a więc bardzo nieregularnie.
> I czy nie szkodzi za bardzo , że śniadanie na ogół również jem zazwyczaj dużo
> później niż pół godziny po przyjęciu leku i nieregularnie?

To nie przeszkadza. Chodzi o to zeby lek zazyc MINIMUM pol godzin przed
pierwszym posilkiem a kiedy jesz to juz Twoja sprawa.

> może dlatego nie dał mi dopochwowej bo z pół roku temu
> miałam tzw elektrokonizację (kawałka) szyjki macicy (na szczęście nie miałam
> tych wirusów HPV tylko jakąś tam dysplazję nabłonka niewielki stopień CIN ale
> komórki podejrzane ponoć i nie całkiem wymrożone torbielki Nabotha

Moze rzeczywiscie to przyczyna dlaczego nie kazal Ci brac dopochwowo.

> w dniu, w którym robię sobie badanie poziomu hormonów -
> euthyrox mam zażyć dopiero po pobraniu krwi jak wrócę do domu, czy normalnie z
> samego rana?

Hormony tarczycy i tsh robi sie przed zazyciem euthyroxu. Inaczej wyniki moga
byc zafalszowane (fT4 idzie w gore).
Inne hormony - to w zasadzie wszystko jedno. Mozna robic na czczo/ po
posilku/rano czy po poludniu... Tylko prl lepiej robic rano.

pozdrawiam serdecznie :)
ula

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,42225580,42225580,Prosba_Do_To_ja_007.html


Temat: Mam zrobić TSH, czy dodawać FT3 i FT4?
Mam zrobić TSH, czy dodawać FT3 i FT4?
Czy to coś wniesie? Czy w przypadku, gdy TSH jest w normie, to po
prostu jest wszysko dobrze, czy ewentualne dodanie wyników badań FT3
i FT4 mogłoby wykazać nieprawidłowości?
Znalazłam w googlach, że tego wyniku nie robi sie na czczo. To
znaczy że nie można na czczo, czy nie trzeba na czczo? Bo chciałam
to robić przy okazji testu z obciążeniem glukozą
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,70823059,70823059,Mam_zrobic_TSH_czy_dodawac_FT3_i_FT4_.html


Temat: Prośba - Jakie badnia?
Samo FSH niewiele ci powie, robi się je zawsze razem z LH i estradiolem,
koniecznie w 2-4 dniu cyklu.
Progesteron, testosteron - 7-8 dni po owulacji, czyli ok. tydzień przez @.
TSH, FT3, FT4, prolaktyna - obojętne. Prolaktynę trzeba na czczo,
hormony tarczycy - niekoniecznie, ale ze 3 godz. po jedzeniu.

Żeby nie wydawać za dużo pieniędzy, zacznij od progesteronu (to badanie powie
ci, czy w ogóle masz owulację) i tarczycy (to akurat jest ważne niezależnie
od starań o ciążę).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,59639765,59639765,Prosba_Jakie_badnia_.html


Temat: Witajcie, jestem tu nowa i mam parę pytań...
Witaj Blacksecret
Tak jak napisala Ula, powinnas z wypisem ze szpitala pojsc do endo i to on
powinien Ci zlecic badania nadnerczy. Te badania robi sie conajmniej 2x w ciagu
dnia. Pobiera sie krew rano po wstaniu z lozka i po obiedzie. Ale mozna jeszcze
tez i po kolacji. Kortyzol tez mozna badac w dobowej zbiorce moczu.
Najwazniejsze co Ty powinnas teraz sama oznaczyc to sa fT3 i fT4.
Nie mozna sie opierac na samym TSH ustalajac dawke.
U Ciebie ta choroba jak opisujesz moze juz trwac kilkanascie lat i organizmowi
jest sie trudno przestawic na nowe warunki z tyroksyna. Dlatego to tak burzliwie
przechodzisz i ustalanie dawki moze tez dosc dlugo trwac.
Ten ostatni wynik TSH jest bardzo wysoki. Bedziesz prawdopodobnie potrzebowala
jeszcze wieksza dake tyroksyny niz 75µg.
Ale na razie jak lekarz na poczatku zlecil Ci 75µg to mozesz smialo sama
zwiekszac do tej dawki. Jak juz bedziesz na tej dawce to wtedy utrzymaj ja przez
4 tygodnie i zrob badania TSH, fT3 i fT4 na czczo i bez tabletki.
Na razie masz jeszcze bardzo mala dawke 37,5µg tyroksyny przy tak wysokim TSH.
Ale wprowadzaj spokojnie i pomalu. Lepiej sie nie spieszyc.
Teraz z powodu ciaglego spadku potasu powinnas poprosic lekarza rodzinnego aby
Ci dodatkowo ten potas przepisal. Bo uzupelnianie sokami to bzdura. To jest duzo
za malo. Juz duza ilosc sokow tez moze byc przyczyna biegunek. A przy biegunkach
tez traci sie potas.
Na temat biegunek juz Ci pisalam. Ty masz hashimoto i w niedoczynnosci tez moga
czasem byc bardzo mocne biegunki. Mnie na te biegunki w niedoczynnosci ladnie
pomagal Trilac i Debridat. A teraz na wyrownanych hormonach juz nie mam tych
dolegliwosci.
Ale moze tez masz jeszcze troche niewydolne nadnercza, co trzeba sprawdzic
robiac badania.
Jak bedziesz robila nastepne badania to zrob tez ferrytyne i wit.B12.
Pozdrawiam Rosteda

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45739503,45739503,Witajcie_jestem_tu_nowa_i_mam_pare_pytan_.html


Temat: Witam ponownie( córka z cukrzycą)
> Teraz córka ma 7,5 lat i do tej pory Hahimoto nie wymagało leczenia,
> bo wyniki były doskonałe.

widać, że bardzo mało wiesz o chorobie Hashimoto,
ono zawsze wymaga leczenia, a już szczególnie u małych dzieci,
gdzie potrzeba dużo hormonów tarczycy dla normalnego rozwoju.

> TSH-3,82 mIU/ml
> fT4- 16,2pmol/l

zawsze podawaj normy do wyników.
i zawsze wykonuj ft3 i ft4 ! tsh nie jest potrzebne, bo nie jest
hormonem tarczycy.

> 1.Jakich objawów mogę się spodziewać (tycie, jakieś bóle itp).

takich jak do tej pory, bo za pewne Twoja córka ma pełno
objawów niedoczynności tarczycy, których nie zauważasz,
a ona sama Ci o nich nie opowie, bo nie zdaje sobie sprawy z tego
że to co czuje to objaw jakiejś choroby - zwłaszcza że od zawsze
się tak czuje.

> 2.Czy cukry mogą wzrosną?

hormony tarczycy mają "działanie diabetogenne" cokolwiek ten mądry
zwrot znaczy.

> 3.Czy na kolejne badania mamy zgłosić się po łyknięciu tabletki?

skąd przyszło Ci coś takiego do głowy ? badania
robi się przed wzięciem hormonów tarczycy inaczej ich poziom we
krwi byłby zafałszowany.

> 4.Kolejne badania mamy robić dopiero 20 kwietnia, czy to nie za
> długa przerwa?

badania wykonuje się po 4-6 tyg na danej dawce.
a skoro Twoja córka ma jeszcze inną chorobę to myślę,
tym bardziej powinnaś pilnować jej wyników.

> 5.Czy na badania córka ma być na czczo?

skoro ma być przed tabletką, a tabletkę bierze się pół godziny
przed śniadaniem, to znaczy że tak - ma być na czczo.

> 6. Acha wyczytałam o badaniach na ferrytyny i B12, kiedy mam
> poprosić o skierowania na te badania?

poprosić o skierowanie możesz, ale bardzo niewielu lekarzy
je daje. oczywiście im szybciej tym lepiej.

dużym błędem jest myślenie, że choroba Hashimoto to taka
miła i dobra choroba, która nie daje żadnych objawów
i można jej nie leczyć. to jest choroba równie poważna
jak cukrzyca, tylko mniej przy niej roboty. różni się
również tym, że jej negatywne skutki wychodzą po latach
i często tego czasu już nie da się cofnąć.

a.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103511463,103511463,Witam_ponownie_corka_z_cukrzyca_.html


Temat: zapach z błon śluzowych i inne
Witaj,
jak już zabierasz się za badanie glukozy,
to warto wyjaśnić kilka kwestii dla jasności.

krzywa cukrowa to takie badanie które robi się w szpitalu
i na pewno lekarz Cię na to nie skieruje,
natomiast może Cię skierować na "doustny test tolerancji glukozy"
potocznie zwany przez pacjentów właśnie krzywą cukrową.

doustny test tolerancji glukozy to badanie w którym
najpierw sprawdzają ilość glukozy na czczo, następnie
otrzymujesz roztwór glukozy do wypicia [wcześniej glukozę
kupujesz w aptece, 50g lub 75g w zależności jak zleci lekarz,
chodź 50g to raczej test dla kobiet w ciąży]
i po 60min badają ponownie poziom glukozy oraz po 120min kolejny raz.

w moim odczuciu nieodłączną częścią tego testu jest równoczesny
pomiar insuliny, potrzebne jest to do oszacowania odpowiedzi
Twojego organizmu na podaną glukozę. niestety lekarz rodzinny
nie da Ci skierowania na insulinę. Takie skierowanie może dać
diabetolog ale on również tego nie zrobi jeśli Twoja glukoza
na czczo nie przekracza normy.

jest to trochę paradoksalne ponieważ ten test wraz z insuliną
pokaże nieprawidłowości nawet jeśli rano na czczo zawsze
glukozę masz w normie. dodam też że mało który lekarz rozszyfruje
wyniki pomiarów glukozy o pomiarach insuliny nie wspominając,
piszę tak bo robiłam te testy w zeszłym tygodniu i właśnie
zagłębiam się w ten temat i widzę jak jest

jeśli coś to wniesie dodam że moje poranne wyniki glukozy zawsze
były i są w normie, natomiast w tych szczegółowych testach
już nie jest tak dobrze.

> A włosy znowu zaczęły wypadać z cebulkami w dużej ilości. Załamka.
mi się włosy bardzo poprawiły po zastrzykach z b12.

myślę jednak że w pierwszej kolejności zbadaj tsh, ft3 i ft4
bez tabletki oczywiście i wtedy będzie bardziej wiadomo co się dzieje
i co jeszcze zbadać. żebyś niepotrzebnie nie wydawała pieniędzy.

a.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,92441169,92441169,zapach_z_blon_sluzowych_i_inne.html