Jak tam nasza taktyka na nastepne spotkanie

Temat: No i zaczął się nowy sezon.... glonów w naszych stawach ogro
ALE jest na to sposób!!!!!!!!!!!

LAMPA UV

Eliminator glonów - LAMPA UV jest wysoce wydajnym urządzeniem, które daje efekt krystalicznie czystej wody we wszystkich stawach ogrodowych, hodowlanych, akwariach, wszędzie tam, gdzie istnieje problem brudnej, zielonej wody. Szybko i niezawodnie niszczy glony unoszące się w wodzie, zwalcza ponadto bakterie i pasożyty niebezpieczne dla ryb i roślin. Eliminuje przyczyny powstawania większości chorób.

Urządzenie wymaga zasilania przez pompę, która zapewni przez nie przepływ klarowanej wody, ponieważ niszczenie glonów i bakterii następuje w momencie, kiedy woda jest naświetlana promieniami UV podczas przepływania przez eliminator.

Zniszczone glony oraz ich zarodniki sklejają się w grudki, które można łatwo usunąć z oczka stosując filtry biologiczne np. Aqua 2 lub Aqua 7 Aquaszuta.

Zwykle czas klarowania wody wynosi ok. 7-10 dni. W przypadkach wyjątkowo „zielonej” wody proces oczyszczania może wydłużyć się 3-4 tygodni.

I po PROBLEMIE
Źródło: hobby.fora.pl/a/a,19.html



Temat: co zrobić zęby nie było wogule glonów
Sprostowanie skierowane do Kanapy
Woda jalowa to woda czysta biologicznie i chemicznie nie zawierajaca zadnych rozpuszczonych weglanow , potocznie nazywana jako destylka, chociaz niepowinno sie uzywac takiego sformuowania, poniewaz destylacja to nic wiecej jak wymuszone parowanie w zamknietym obiegu. Podczas wymuszonego parowania otrzymujemy czyste H2O. Wszystkie pierwiastki ciezsze od czasteczki wody osadzaja sie na dnie natomiast H2O unosi sie tworzac pare ktora skraplajac sie daje nam destylke Destylacja to obecnie bardzo prymitywny, stary i zupelnie nie oplacalny sposob na pozbycie sie weglanow. Lepszym sposobem na uzyskanie czystego H2O jest filtr RO.

Lampa UV nie wyjalawia wody, jedynie ja sterylizuje 8) Stosowanie promieni UV na dluzsza mete skutecznie niszczy wszelkiego rodzaju cysty chorobotworcze i zarodniki glonow, ale tylko plywajacych Co ciekawe promienie UV nie niszcza bakterii nitryfikacyjnych
Wady tego uzadzenia to
- Tzw. rozwalanie zelaza, niszczenie chelatow szczegolnie tak pozytecznego FE++ oraz innych wysoko chelatowanych pierwiastkow. (Nie stosowac UV 24h/dobe w akwariach roslinnych !!!!!!)
- Oslabienie ukladu immunologicznego ryb.
Źródło: akwapodlasie.org/viewtopic.php?t=131


Temat: Wpływ człowieka na funkcjonowanie ekosystemu
Kiedy populacja ludzka rozwijała się, jej wpływ na środowisko był niewielki. Jednak z upływem czasu człowiek zaczął coraz silniej oddziaływać na środowisko. Jego wpływ możemy podzielić zarówno na pozytywny jak i negatywny.
W wyniku rozwoju cywilizacji naukowo - technicznej ludzie stopniowo uniezależniali się od środowiska. Świat jest mocno zaludniony, jeśli będzie jeszcze gęściej, to środowisko nie zapewni godziwych warunków życia. Ujemnym wpływem powstającego zagęszczenia jest też stres, wynikający z braków pożywienia i przeludnienia, a objawiający się agresją, nietolerancją, zachowaniami prowadzącymi do samozniszczenia. Człowiek, potrzebując drewna oraz nowych terenów do uprawy i hodowli niszczy ekosystemy (szczególnie lasy). Obszary tropikalnych puszcz na Ziemi kurczą się w bardzo szybkim tempie. Odnowienie ekosystemu jest praktycznie niemozliwe, bo gleba ulega degradacji. Żyjące gatunki zwierząt i roslin stają się zagrożone, bo niszczy się ich naturalne środowisko. Ludzie polują równiez na różne gatunki i przyczyniają się do ich wyginięcia, np. wieloryby czy słonie. Środowisko jest zanieczyszczone silnie trujacymi substancjami, wywołującymi zmiany w organizmach zywych, jak rtęć, ołów, azbest, tlenek węgla i dwutlenek siarki. Woda jest surowcem, z którego korzysta wiele gałęzi przemysłu, rolnictwa, leśnictwa i gospodarki komunalnej. Zanieczyszczenie rzek i jezior następuje na skutek wpuszczania do nich ścieków miejskich i przemysłowych. Jeżeli ścieki nie sa oczyszczane w oczyszczalniach, powoduje to duże zanieczyszczenie wód substancjami lotnymi (dwutlenek węgla), stałymi (cynk) i ciekłymi (detergentami). Nagromadzenie w wodach azotanów i fosforanów pochodzących z pól uprawnych i ścieków powoduje zakwity rzek i jezior, co z kolei prowadzi do zmniejszenia ilości tlenu w wodzie. Do wód dostają się też zanieczyszczenia z powietrza, np. opadające pyły i substancje radioaktywne, kwaśna woda opadowa. Obecnie w strefie przybrzeżnej niektórych akwenów, np. Zatoki Puckiej obserwuje się zachwianie równowagi biologicznej i chemicznej. Powstały tam pustynie tlenowe, które wywołują zatrucia ryb. Mocno zanieczyszczone jest powietrze, które zanieczyszczają elektrownie i elektrociepłownie, hutnictwo, przemysł chemiczny, rozwój motoryzacji. Zanieczyszczenia pyłowe i gazowe bardzo niekorzystnie wpływają na rośliny, bo zatykają aparaty szparkowe, pokrywają nieprzenikliwą warstwą pyłu liście, igły oraz, wnikajac do wnętrza liści, niszczą chlorofil. Do bardzo niebezpiecznych zanieczyszczeń powietrza należą:dwutlenek siarki, tlenki azotu, pyły. Dwutlenek siarki i tlenek azotu przedostają sie z powietrza do gleby w postaci kwaśnych deszczy, powodując zakwaszenie gleb i niszczenie szaty roslinnej. Podwyższona zawartość dwutlenku węgla w atmosferze przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego, czyli ocieplenia klimatu. Prowadzi to do topienia lodowców i podnoszenia się poziomu wód, co może prowadzić do zalania części lądu. Innym niebezpiecznym dla biosfery zjawiskiem jest "dziura ozonowa", czyli ubytek ozonu, przez który wnikają szkodliwe promienie UV.
Człowiek jednak, widząc konsekwencje swojego postępowania, stara się pozytywnie wpływać na środowisko. Jego pozytywnw działania to:budowa oczyszczalni ścieków, wprowadzanie urządzeń odpylajacych, używanie bezsiarkowych i bezołowiowych paliw, sadzenie pasów zieleni, optymalne nawożenie, rolnictwo ekologiczne, stosowanie alternatywnych źródeł energii oraz budowanie przejść dla zwierząt nad autostradami.
Wynika z tego, że nasze działanie na Ziemi powinno mieć na uwadze nie tylko siebie, ale wszystkie żywe istoty i nieożywione zasoby przyrody.
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2425


Temat: [Witaminy] Co jeść?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A D E K F

Witamina A - akseroftol

Odgrywa tak dużą rolę u młodych, rosnących organizmów, że jest nawet nazywana "witaminą wzrostową". Współdziała z hormonem wzrostu.
Jest niezbędna dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry, do zachowania zdrowych włosów i paznokci, regeneracji naskórka. Ma kluczowy wpływ dla układu nerwowego i różnych funkcji z nim związanych, jak np. wzrok. Jest tak istotna dla siatkówki oka - retiny, że nazywana jest także retinolem. Pomocna w zwalczaniu infekcji. Jej stałe stężenie we krwi może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre postacie nowotworów (rak piersi, szyjki macicy, żołądka, płuc).
Przyspiesza odnowę komórek skóry i sprawia, że rysy wygładzają się. Jest witaminą, która chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV.
Jej niedobór, a także nadmiar, powoduje utratę apetytu, suchość i świąd skóry, wypadanie włosów, gorsze gojenie się ran, "kurzą ślepotę", czyli złe widzenie o zmroku, zahamowuje wzrost.
Retinol, czyli biologicznie czynna witamina A, znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego: w żółtkach jaj, pełnotłustym mleku i jego przetworach, wątrobie, tłustych morskich rybach, tranie.

Ăź-karoten - czyli prowitamina A to jej roślinna wersja, która w organizmie człowieka zamienia się w retinol. Występuje w warzywach i owocach o zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym kolorze - w marchwi, pomidorach, rzodkiewkach, brokułach, papryce, morelach, truskawkach, arbuzach.
Dobowe zapotrzebowanie wynosi średnio 4.000-5.000 j.
Witamina A może być magazynowana w organizmie, należy więc uważać przy suplementacji. Natomiast przy spożywaniu produktów roślinnych o dużej zawartości karotenu nie grozi nam przedawkowanie.




Witamina D - kalcyferol

Występuje w organizmach w postaci tzw. prowitamin (np. cholekalcyferolu, czyli witaminy D3), będących pochodnymi cholesterolu.
Odgrywa podstawową rolę w procesie budowy kości i zębów poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia i fosforu, wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego.
Nasza skóra, pod wpływem promieni słonecznych, sama produkuje tę witaminę. Dlatego zimą, gdy dni są krótkie i rzadko słoneczne, łatwo o jej niedobór, który u dorosłych objawia się nerwowością, bezsennością, powoduje osteomalację - rozmiękczanie kości i osteoporozę - zrzeszotowienie kości.
U dzieci i młodzieży niedobór witaminy D prowadzi do choroby zwanej krzywicą, pogłębia próchnicę zębów, utrudnia zrastanie się złamanych kości. Witamina D jest odporna na działanie podwyższonej temperatury i długie przechowywanie produktów spożywczych. Jest stosunkowo trwała w środowisku zasadowym, natomiast wrażliwa jest na działanie kwasu.
Dobrym źródłem są żółtka jaj, mleko, masło, śmietana, podroby, tłuste ryby i oczywiście tran.
Wielkość zapotrzebowania na witaminę D zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od wieku, ilości witaminy D powstałej w skórze pod wpływem naświetlania ultrafioletem, ilości i wzajemnej proporcji wapnia i fosforu w diecie. Przyjmuje się, że średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 500 j.m.




Witamina E - tokoferol

Odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Jako antyutleniacz wywiera korzystne działanie na komórki, wychwytując wolne rodniki i uniemożliwiając im niszczenie włókien kolagenowych, od których zależy jędrność skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami na tyle skutecznie, że zyskała sobie miano "witaminy młodości".
Objawy niedoboru: trudności z koncentracją, nadpobudliwość, sucha skóra z tendencja do szybszego pojawiania się zmarszczek.
Znajduje się w nieoczyszczanych olejach roślinnych, pełnym ziarnie zbóż, migdałach, pestkach słonecznika, orzechach włoskich i ziemnych, sałacie, kapuście.
Dobowe zapotrzebowanie nie jest dokładnie określone, a zgodnie z aktualnymi danymi wynosi 6-10 mg.




Witamina K - filochinon

Jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia w wątrobie, przede wszystkim protrombiny. Jej obecność jest istotna dla gospodarki wapniowej i mineralizacji tkanek. Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się wybroczyn (tzw. pajączków), poprawia koloryt skóry.
Objawy niedoboru to obfite miesiączki, skłonność do wybroczyn, trudne gojenie się ran.
Przyczyną niedoboru witaminy K może być długotrwała kuracja antybiotykami, które niszczą florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Witamina K znajduje się w wieprzowinie, wątrobie, żółtkach jaj, zielonych warzywach, natce pietruszki.
Jest wytwarzana także przez bakterie jelitowe bytujące w naszym przewodzie pokarmowym.
Dobowe zapotrzebowanie wynosi w granicach 0,1-0,2 mg.

Witaminą F nazywany jest zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego i arachidowego. Związki te są budulcami komórek, wchodzą w skład błon komórkowych, zapewniając im lepszą trwałość.
Wpływają na prawidłowy stan skóry i włosów, pobudzają wzrost.
Ich niedobór powoduje wiotczenie i łuszczenie się skóry oraz łamliwość włosów i paznokci.
Występują głównie w olejach roślinnych, a zwłaszcza w oleju lnianym, oleju z wiesiołka i z nasion ogórecznika.
U ludzi rzadko stwierdza się niedobory.
Dobowe zapotrzebowanie na nie wynosi około 200 mg.
Ten post był edytowany przez scooby91 dnia: 17 Maj 2007 - 14:51
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=257433